Stichting Cokopen, uw partner voor betaalbare middensegment woningen

Stichting Cokopen

Stichting Cokopen is in 2022 opgericht door Bart Hartman (maatschappelijk ondernemer) en Karin Laglas (voormalig directievoorzitter van woningcorporatie Ymere) om woningen te realiseren die langdurig beschikbaar en betaalbaar zijn voor huishoudens met een middeninkomen. En anders dan huurders, bouwen Cokopers vermogen op. Met deze oplossing zijn wij uniek in Nederland.

Aantrekkelijke partner voor gemeenten

Nu dat u als gemeente weet welk deel van de 900.000 nieuwe woningen u voor eind 2030 moet gaan realiseren, staat u voor een uitdagende opgave. Gelukkig hebben de corporaties zich gecommitteerd om 250.000 sociale huurwoningen voor hun rekening te nemen. Wij, Stichting Cokopen, staan klaar met onze Cokopen-oplossing en kapitaal om samen met u langdurig betaalbare middensegment woningen te realiseren.

Wesley

36 jaar, Amsterdam–Noord Schilder en parketteur

Ik woon samen in een klein appartement en ben net vader geworden. Dus dat wordt nu erg krap met zijn drieën. We willen heel graag iets ruimers. Liefst met een tuintje. Maar iets betaalbaars vinden is tot nu toe niet gelukt.

Hoofdelementen Cokopen-oplossing

  • Voor ieder nieuwbouwproject richt Stichting Cokopen een Betaalbaar Wonen Coöperatie (BWC) op. Een BWC houdt haar Cokoopwoningen gedurende minimaal 25 jaar in bezit, beschikbaar en betaalbaar voor middeninkomen huishoudens.
  • Cokoopwoningen worden toegewezen aan woningzoekenden in afstemming met de gemeente. Dit geldt ook voor woningen die vrijkomen.
  • Elke Cokoper sluit twee overeenkomsten met de BWC: (1) ROZ-huurovereenkomst; en (2) Lidmaatschapsovereenkomst, op basis waarvan de Cokoper een uitkering ontvangt op het moment dat hij/zij de woning verlaat.
  • Voor de betaalbaarheid van de huren volgt Stichting Cokopen de Nibud-richtlijn: maximaal 25% van het bruto huishoudinkomen.
  • De hoogte van de uitkering bij vertrek hangt af van het aantal jaren dat een Cokoper in een Cokoopwoning heeft gewoond en van wanneer de andere Cokopers vertrekken. Ons streven is een uitkering van circa €4.000 bij vertrek na 4 jaar en circa €21.500 bij vertrek na 6 jaar. Met dit bedrag hebben Cokopers een mooi startkapitaal om een woning te kunnen kopen.
  • Duurzame woningen: duurzame architectuur, biobased materialen, modulaire bouw, (bijna) nul op de meter, en gecertificeerd (om het vergunningentraject te vereenvoudigen en verkorten).

Meer weten?

Cokopen is een effectief middel om langdurig betaalbare middensegment woningen te realiseren. Meer weten? Download onze presentatie voor gemeenten of neem contact op met Hieke Bakker, directeur Stichting Cokopen. 0618470923 of hieke.bakker@cokopen.nl

Download

Cokopen - presentatie